Wat is de rol van een Notaris bij de koop van je huis?

Wanneer je een huis koopt met behulp van een hypotheek is het verplicht om twee aktes te laten opstellen. De leveringsakte en de hypotheekakte. De notaris stelt deze documenten voor je op.

Leveringsakte
De notaris stelt een leveringsakte (ook wel transportakte genoemd) op. Dit is het document voor de overdracht van de eigendom van een onroerende zaak. De notaris tekent deze akte samen met jou en de verkoper. Ook zorgt de notaris voor de inschrijving in het Kadaster.

Hypotheekakte

De notaris stelt ook een hypotheekakte op. Hierin staat omschreven wat er met de bank is afgesproken. Deze akte onderteken jij samen met de notaris en de bank, die wordt vertegenwoordigt door een medewerker van ons kantoor. De akte wordt ingeschreven in het Kadaster.

Voor het eerst samenwonen?

Ook wanneer je voor het eerst gaat samenwonen dan speelt de notaris een belangrijke rol. Je kunt er namelijk voor kiezen om een samenlevingscontract door de notaris op te laten stellen. In dit contract leg je onder andere vast:
– Welke spullen van wie zijn;
– Wie welke kosten betaalt;
– Wat er zal gebeuren bij overlijden.
Je kunt samen met je partner bepalen wat je vast wilt laten leggen. Wanneer je, onverhoopt, uit elkaar gaat, scheelt het een hoop tijd en overleg als je dit vooraf juridisch hebt vastgelegd.

Wil je meer weten over wat wij doen?
Je vindt alle informatie over dienstverlening op onze website. Onze deur staat altijd open, dus ook met de vraag wat we voor je kunnen betekenen ben je meer dan welkom.
Neem gerust contact met ons op.

Meer weten?

Neem contact op met ons.

Contact opnemen

Vragen over dit onderwerp?

Pascal Duijne Notaris p.duijne@dna-notaris.nl